Bona vesprada bona gent!

Arran de l’incendi que van sofrir els termes municipals de Pego i Ebo el 2015, van quedar al descobert una enorme quantitat d’estructures fetes seguint la tècnica en pedra seca. Marges, pous i restes d’antics corrals van tornar a veure la llum del sol després de dècades ocultes per la vegetació.

En aquest punt, alguns membres del col·lectiu vam comprovar l’interés cultural que aquestes construccions tenen així com se’ns va despertar la fascinació per una indústria quasi perduda que va veure la seua esplendor al llarg del segle XIX.

Les construccions, en forma de terrasses esglaonades fins llocs de molt difícil accés, ens parlaven de l’aprofitament que es treia de les nostres muntanyes fa més de cent anys i el valor que aquestes tenien.

La pedra seca era majoritàriament una tècnica per poder conrear que a més a més feia la tasca de contenir el terreny. Es troba majoritàriament en forma d’abancalaments i terrasses que alhora servien per a captar l’aigua de pluja i evitar l’erosió.

Quan la muntanya va deixar de tenir interés econòmic, aquestes construccions quedaren abandonades i els animals, les solsides i el temps van anar deteriorant-les.

La pedra seca es treballa en diversos llocs de la geografia mediterrània. En trobem a Girona, a Lleida i a les Illes Balears. Es gràcies a la iniciativa d’aquests últims margenadors de les illes veïnes que el juny de 2017 la tècnica va ser declarada BIC (Bé d’Interés Cultural) pas indispensable per, a novembre de 2018, formar definitivament part del Patrimoni Immaterial de la Humanitat declarat per la UNESCO.

Des de llavors el col·lectiu ha tractat de recuperar la tècnica, realçar-la, i aquest passat setembre, juntament amb la Xarxa Jove Comarcal, la MACMA i amb el finançament de la Generalitat Valenciana i l’IVAJ, es va posar la primera pedra per tal de formar futurs margenadors a la Marina Alta a través d’un taller de construcció en pedra seca.

Estem molt contentes en comprovar que en poc menys de cinc dies vam es van esgotar les places, havent-se inscrit 38 persones. 

Totes elles futurs margenadors que, en aquesta primera edició, estan cridats a ser artífex dels canvis que esperem puguen gaudir les generacions futures.

Fins i tot el programa d’À punt, Terra viva es va fer ressò de què representa el treball en pedra seca a la Marina Alta.

Programa que compartim i podeu gaudir-lo a partir del minut 17.

https://apuntmedia.es/va/a-la-carta/programes/vist-en-tv/terra-viva/12102020-terra-viva