El passat dia 15 d’agost vam ser testimonis d’un fenomen extraordinari, uns vents de descàrrega molt forts provinents d’una tempesta situada dins la mar a l’altura de la localitat de Tavernes de la Valldigna. Els experts ens expliquen que es tracta d’un «Downburst» o esclafit, vents molt forts que poden arribar als 100km/h però que en ocasions es sobrepassa aquesta xifra arribant a aconseguir els 150-180km/h. En aquest cas l’esclafit només va arribar als 40-50km/h, però ja hi va haver conseqüències per a la natura.

Aquest és un fenomen meteorològic sobtat associat a forts corrents de tempestes que descendeixen fins a terra i al xocar contra aquest s’estenen de forma horitzontal tombant el que hi ha al seu pas. També es produeixen vòrtex horitzontals en forma d’anell on el vent s’accelera. Aquest esclafit és de durada curta, de 10 minuts, però en ocasions pot arribar fins als 20 minuts i estendre al llarg de fins a 10km.

De vegades es produeixen microesclafits, que són esclafits més menuts, que tenen menys durada i abast però són de caràcter molt localitzat i poden causar canvis molt bruscos de temperatura, humitat i pressió.

Captures realitzades desde la web de meteoclimatic.net. En elles comparem els paràmetres meteorològics d’abans i després de l’esclafit. Després de passar aquest tenim 11ºC més i un 60% menys d’humitat.

Molts experts els comparen amb els tornados ja que són successos semblants però el seu origen és diferent i també es donen en condicions específiques.

Dibuix indicatiu comparatiu dels corrents formades en una rebentada (esquerra) i un tornado (dreta).

Hi ha diversos tipus de esclafits. Els primers són els càlids, on hi ha una capa d’aire calent i sec propera a terra, de manera que la precipitació que cau en aquest moment s’evapora abans d’arribar a la superfície. Els segons són els humits, associats a una precipitació brusca i abundant. Tots dos tipus són conseqüència de que el corrent ascendent que alimenta la tempesta es debilita.

Pel perill que té per al medi ambient és limitat i puntual, ja que com hem esmentat abans és un cop d’aire de curta durada i pot trencar les branques dels arbres. El problema és si s’origina un incendi i es sotmet a aquest succés ja que per la ràfega de vent aquest canviarà de direcció totalment i de velocitat, convertint el que pot ser una operació fàcil d’extingir a un incendi que recorrerà molts metres de una, fins i tot quilòmetres, cremant tot el que se li pose pel mig. També corren el risc que combaten el foc a primera línia, ja que si no es preveu amb la suficient antelació en uns escassos minuts es poden trobar sense una zona segura des de la qual actuar i trobar-se en greu perill. Tot i que els experts treballen en avançar-se a aquests fenòmens i prevenir els riscos que succedeixen.

Aquestes situacions es poden trobar arreu del món, uns exemples serien els incidents de Yarnell, als Estats Units o a Llutxent (2018) i Lietor (2016), els dos a Espanya. En Yarnell va haver un gran incendi provocat per un llamp el 2013. En ell va morir un gran nombre de bombers pel fet que un fort vent va arrossegar el foc de sobte i els va atrapar, aquest succés va ser descrit com Downburst. Es va fer una pel·lícula basada en aquesta desafortunada situació anomenada «Only the brave» que recomanem a tots els lectors.

Finalment, cal destacar que aquesta informació ens l’ha proporcionat un enginyer forestal, especialista en la batalla contra el foc i membre de Pego Viu.


Vientos muy fuertes provenientes del mar llegan a nuestra costa ¿Puede ser dañino para el medio ambiente?

El pasado día 15 de agosto fuimos testigos de un fenómeno extraordinario, unos vientos de descarga muy fuertes provenientes de una tormenta situada dentro del mar a la altura de la localidad de Tavernes de la Valldigna. Los expertos nos cuentan que se trata de un “downburst” o reventón, vientos muy fuertes que pueden alcanzar los 100km/h pero que en ocasiones se sobrepasa dicha cifra llegando a alcanzar los 150-180km/h. En este caso el reventón solo alcanzó los 40-50km/h, pero ya hubo consecuencias para la naturaleza.

Este es un fenómeno meteorológico repentino asociado a fuertes corrientes de tormentas que descienden hasta el suelo y al chocar contra este se extienden de forma horizontal tumbando lo que hay a su paso. También se producen vórtices horizontales en forma de anillo donde el viento se acelera. Este reventón es de duración corta, de 10 minutos, pero en ocasiones puede llegar hasta los 20 minutos y extenderse a lo largo de hasta 10km.

En ocasiones se producen microreventones, que son reventones más pequeños, que tienen menor duración y alcance, pero son de carácter muy localizado y pueden causar cambios muy bruscos de temperatura, humedad y presión.

Capturas realizadas desde la web de meteoclimatic.net. En ellas comparamos los parámetros meteorológicos de antes y después del reventón. Tras pasar este tenemos 11ºC más y un 60% menos de humedad.

Muchos expertos los comparan con los tornados ya que son sucesos parecidos pero su origen es distinto y también se dan en condiciones específicas.

Dibujo indicativo comparativo de las corrientes formadas en un reventón (izquierda) y un tornado (derecha).

Hay varios tipos de reventones. Los primeros son los cálidos, donde hay una capa de aire caliente y seco cercana al suelo, por lo que la precipitación que cae en ese momento se evapora antes de llegar a la superficie. Los segundos son los húmedos, asociados a una precipitación brusca y abundante. Ambos tipos son consecuencia de que la corriente ascendente que alimenta la tormenta se debilita.

En cuanto al peligro que tiene para el medio ambiente es limitado y puntual, ya que como hemos mencionado antes es un golpe de aire de corta duración y puede romper las ramas de los árboles. El problema es si se origina un incendio y se somete a este suceso ya que por la ráfaga de viento este va a cambiar de dirección totalmente y de velocidad, convirtiendo lo que puede ser una operación fácil de extinguir a un incendio que recorrerá muchos metros de repente, incluso kilómetros, quemando todo lo que se le ponga por en medio. También corren mucho riesgo los que combaten el fuego en primera línea, ya que si no se prevé con la suficiente antelación en unos escasos minutos se pueden encontrar sin una zona segura desde la que actuar y encontrarse en grave peligro. Aunque los expertos trabajan en adelantarse a estos fenómenos y prevenir los riesgos que suceden.

Estas situaciones se pueden encontrarse por todo el mundo, unos ejemplos serían los incidentes de Yarnell, en Estados Unidos o en Llutxent (2018) y Lietor (2016), ambos en España. En Yarnell hubo un gran incendio provocado por un rayo en 2013. En él murió un gran número de bomberos debido a que un fuerte viento arrastró el fuego de repente y los atrapó, este suceso fue descrito como downburst. Se hizo una película basada en esta desafortunada situación llamada “Only the brave” que recomendamos a todos los lectores.

Por último, cabe destacar que esta información nos la ha proporcionado un ingeniero forestal, especialista en la batalla contra el fuego y miembro de Pego Viu.


Very strong winds coming from the sea reach our coast. Can it be harmful to the environment?

On August 15, we witnessed an extraordinary phenomenon, very strong discharge winds from a storm located at the sea near the town of Tavernes de la Valldigna. Experts told us that it was a «downburst», very strong winds that can reach 100km/h but that sometimes this figure is exceeded reaching 150-180km/h. In this case the downburst only reached 40-50km/h, but there were already consequences for nature.

This is a sudden meteorological phenomenon associated with strong storm currents that descend to the ground and when they hit the ground, they spread horizontally, knocking down what is in their path. Ring-shaped horizontal vortices also occur where the wind speeds up. This blowout is of short duration, 10 minutes, but sometimes it can last up to 20 minutes and extend for up to 10 km.

Sometimes micro-downbursts occur, which are smaller downbursts, these have a shorter duration and scope but are very localized and can cause very sudden changes in temperature, humidity and pressure.

Captures made from the meteoclimatic.net website. In them we compare the meteorological parameters before and after the blowout. After passing this we have 11ºC more and 60% less humidity.

Many experts compare them with tornadoes because they are similar events but their origin is different and they also occur in specific conditions.

Comparative indicative drawing of currents formed in a downburst (left) and a tornado (right).

There are several types of blowouts. The first are the warm ones, where there is a layer of hot and dry air close to the ground, so the precipitation that falls at that moment evaporates before reaching the surface. The second are the humid ones, associated with a sudden and abundant precipitation. Both types are due to the weakening of the updraft that feeds the storm.

As for the danger it has for the environment, it is limited and punctual, like we have mentioned before it is a short-lived blow of air and can break the branches of the trees. The problem is if a fire starts and is subjected to this event since due to the gust of wind it will completely change direction and speed, converting what can be an easy operation to extinguish into a fire that will travel many meters in length, even miles, burning everything in the way. Those who fight the fire on the front line are also at great risk, since if they do not anticipate sufficiently in advance in a few minutes they may find themselves without a safe area where could act and find themselves in serious danger. Although experts work to anticipate these phenomena and prevent the risks that occur.

These situations can be found all over the world, some examples would be the incidents of Yarnell, in the United States or in Llutxent (2018) and Lietor (2016), both in Spain. In Yarnell occured a large fire caused by lightning in 2013. In it, a large number of firefighters died due to a strong wind suddenly dragging the fire and trapping them. This event was described as a downburst. A movie was made based on this unfortunate situation called «Only the brave» that we recommend to all readers.

Finally, it should be noted that this information has been provided to us by a forest engineer, specialist in the battle against fire and member of Pego Viu.